Whodunit?! Death and Other Details én 7 andere murder mysteries om nu te bingen! (2024)

Een bizarre moord, een handvol prime suspects, een eigenzinnige detective, onverwachte plottwists en zwarte humor: dé ingrediënten van een whodunit, oftewel moordmysterie. En Disney+ is vanaf 5 maart eentje rijker met de serie Death and Other Details. Een mooie gelegenheid om de leukste moordmysteries op een rijtje te zetten.

Door: Nienke van Dijk

Vanaf 5 maart kan je op Disney+ de nieuwe serie Death and Other Details zien, de nieuwste aanwinst voor dit genre, dat de afgelopen jaren een opleving kreeg met populaire films als Knives Out, See How They Run, A Haunting in Venice en Death on the Nile. En daar zijn wij erg blij mee, want wat is er leuker dan vanaf de bank of je bioscoopstoel mee gissen naar wie er nou achter die gruwelijke moord zit?! Whodunits zijn bloedstollend, meeslepend en superverslavend. En de afgelopen jaren zijn er naast films gelukkig ook een hoop series gemaakt die gretig op dit gegeven inspelen. Wij zetten hier de leukste must-sees voor jullie op een rij.

Whodunit?! Death and Other Details én 7 andere murder mysteries om nu te bingen! (1)

Death and Other Details

Wat is een beter decor voor een moordmysterie dan een super-de-luxe cruiseschip dat vredig ronddobbert op de Middellandse Zee? Het levert een overzichtelijk lijstje verdachten op (lees: uitslovende bemanning plus elitaire passagiers) en als een van die passagiers nou net ’s werelds bekendste detective is, is dat natuurlijk al helemaal mooi meegenomen! In Death and Other Details wordt een passagier dood gevonden in zijn hut, en door onhandige timing is de slimme Imogene (Violett Beane, The Flash) hoofdverdachte. Om haar onschuld te bewijzen moet ze samenwerken met detective Rufus Cotesworth (Mandy Patinkin, Criminal Minds), een man van wie haar ogen spontaan omhoog rollen. Terwijl de mysteries aan boord zich opstapelen ontwikkelt ze zich tot zijn protégé om de werkelijke moordenaar aan te wijzen.

Death and Other Details (1 seizoen) is vanaf 5 maart te zien op Disney+ // TRAILER

Whodunit?! Death and Other Details én 7 andere murder mysteries om nu te bingen! (2)

Only Murders in the Building

Wie had gedacht dat comedy iconen Steve Martin en Martin Short met popsensatie Selena Gomez zo’n gouden combo zouden vormen? Only Murders in the Building speelt zich af in het statige appartementencomplex The Arconia in NYC. Charles (Steve Martin), Oliver (Martin Short) en Mabel (Selena Gomez) zijn inwoners van The Arconia die zich, dankzij hun gezamenlijke voorliefde voor true crime podcasts, ontpoppen tot amateur Sherlocks als er een moord wordt gepleegd in het gebouw. De drie beginnen zelf een podcast en leggen al hun verdenkingen en bevindingen vast, met alle komische gevolgen van dien. Vooral de chemie tussen de hoofdrolspelers is het waard om deze serie te zien, want het spelplezier spat van het scherm. Daarbij zijn er bijrollen weggelegd voor grote sterren als Meryl Streep (seizoen 3), Tina Fey (seizoen 1), Cara Delevingne (seizoen 2) en Paul Rudd (seizoen 3).

Only Murders in the Building (3 seizoenen) is te zien op Disney+ // TRAILER

Whodunit?! Death and Other Details én 7 andere murder mysteries om nu te bingen! (3)

The Afterparty

The Afterparty speelt zich af op - no sh*t Sherlock - de afterparty van een high school reünie. Daar wordt een van de oud-klasgenoten, de onuitstaanbare you love him but you hate him populaire rockster Xavier (Dave Franco), dood aangetroffen. De verdachten bestaan uit alle aanwezigen op het feestje, die de avond allemaal schijnbaar anders hebben beleefd. Terwijl Detective Danner (een hilarische Tiffany Haddish) vastbesloten is de puzzelstukjes aan elkaar te leggen, zien we elke aflevering het perspectief van een andere verdachte. Geinig en origineel detail: elke aflevering wordt in de stijl van een ander filmgenre verteld, zoals een romcom, musical, film noir, animatie etc.

The Afterparty (2 seizoenen) is te zien op Apple TV+ // TRAILER

Whodunit?! Death and Other Details én 7 andere murder mysteries om nu te bingen! (4)

The Resort

In The Resort geen eigenzinnige good cop / bad cop taferelen want hierin gaan de hoofdpersonen zélf op onderzoek uit! Emma (Cristin Milioti, de mother in How I Met Your Mother) en Noah (William Jackson Harper, The Good Place) vormen een uitgeblust stel dat voor hun 10-jarige huwelijksjubileum naar een paradijselijk resort in Yucatán, Mexico afreist. De koek lijkt op te zijn tussen de twee, tot Emma tijdens een quad-excursie een oude verloren flip-telefoon in de jungle vindt dat een nieuw vuurtje aanwakkert. De telefoon blijkt van een jongen te zijn die in 2007 spoorloos verdween. Al snel hebben Emma en Noah de smaak van amateur-detectiveje spelen te pakken, en raken ze verwikkeld in een eeuwenoud mysterie terwijl ze steeds dieper het rabbithole in verdwijnen. Een soort light-versie van The White Lotus maar dan met een cold case en tequila.

The Resort (1 seizoen) is te zien op Prime Video // TRAILER

Whodunit?! Death and Other Details én 7 andere murder mysteries om nu te bingen! (5)

Poker Face

Poker Face is een murder mystery van de makers van Knives Out met Natasha Lyonne (Russian Doll, Orange is the New Black) in de hoofdrol. Ze speelt casino medewerker Charlie Cale die het verbluffende talent heeft om leugens direct te herkennen. Als ze op de vlucht moet slaan voor haar baas belandt ze in een wervelende roadtrip door Amerika vol moorden, misdrijven en een hele hoop kleurrijke personages. Elke aflevering zet ze haar tanden in een nieuw moordmysterie dat ze op geestige wijze oplost. Komisch, hilarisch en entertaining, met bekende guest stars als Adrien Brody, Jameela Jamil, Joseph Gordon-Levitt en Stephanie Hsu.

Poker Face (1 seizoen) is te zien op SkyShowtime // TRAILER

Whodunit?! Death and Other Details én 7 andere murder mysteries om nu te bingen! (6)

One of Us is Lying

Dit YA-moordmysterie is het beste te omschrijven als een soort The Breakfast Club meets Gossip Girl. Als het nieuwe schooljaar begint dropt de blog ‘About THAT’ - een website met de nieuwste juice van de school - een bom: het zal de grootste geheimen van een aantal populaire scholieren onthullen. Het is echter geen geheim dat outsider Simon achter de blog zit. Als hij en vier andere klasgenoten moeten nablijven en Simon vervolgens na het drinken van een bekertje water plots dood neervalt, zijn alle ogen gericht op de overige nablijvers: Bronwyn, Nate, Addy en Cooper. Want zijn zij enkel getuigen, of is een van hen de dader? One of Us is Lying, gebaseerd op het gelijknamige boek van Karen M. McManus, bevat minder zwarte humor dan de andere titels in deze lijst, maar is minstens net zo verslavend!

One of Us is Lying (2 seizoenen) is te zien op Netflix // TRAILER

Whodunit?! Death and Other Details én 7 andere murder mysteries om nu te bingen! (7)

The Flight Attendant

Wat als je plotseling zelf de prime suspect bent in een moordzaak zonder dat je enig idee hebt van wat er is gebeurd? Het overkomt stewardess Cassie (Kaley Cuoco, The Big Bang Theory), wanneer ze na een wilde en met alcohol doordrenkte nacht zonder enige heldere herinnering wakker wordt naast het bebloede en morsdode lichaam van haar hot date. Of liever gezegd: cold date. En wat doe je dan? Het plaats delict grondig opruimen natuurlijk! Met de FBI op haar hielen probeert Cassie koortsachtig zelf het moordmysterie op te lossen. Wie was de man achter haar one night stand precies, waarom moest hij dood en wie heeft er daadwerkelijk bloed aan z’n handen? Ook leuk: de morsdode cold date in kwestie is niemand minder dan Michiel Huisman! Andere bijrollen zijn voor Zosia Mamet (Shoshanna uit Girls) en T.R. Knight (George uit Grey’s Anatomy).

The Flight Attendant (2 seizoenen) is te zien op HBO Max // TRAILER

Whodunit?! Death and Other Details én 7 andere murder mysteries om nu te bingen! (8)

Based on a True Story

Opnieuw een hoofdrol voor Kaley Cuoco, dit keer naast Chris Messina (The Mindy Project). Ze spelen een echtpaar dat in de problemen komt als Nathan (Chris Messina) zijn baan kwijtraakt, Ava (Kaley Cuoco) net zwanger is en ze diep in de schulden zitten. Als er in hun buurt een moord wordt gepleegd door ‘The Westside Ripper’ krijgt true crime lover Ava het geniale idee om een slaatje te slaan uit Amerika’s nieuwste serial killer obsessie: een podcast waarin ze de moord onderzoeken en de moordenaar opsporen. Based on a True Story is er eentje om in de gaten te houden, wellicht duikt ‘ie binnenkort op op een streamingdienst.

Based on a True Story (1 seizoen) is te zien op Prime Video //TRAILER

Whodunit?! Death and Other Details én 7 andere murder mysteries om nu te bingen! (2024)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Greg O'Connell

Last Updated:

Views: 5946

Rating: 4.1 / 5 (62 voted)

Reviews: 93% of readers found this page helpful

Author information

Name: Greg O'Connell

Birthday: 1992-01-10

Address: Suite 517 2436 Jefferey Pass, Shanitaside, UT 27519

Phone: +2614651609714

Job: Education Developer

Hobby: Cooking, Gambling, Pottery, Shooting, Baseball, Singing, Snowboarding

Introduction: My name is Greg O'Connell, I am a delightful, colorful, talented, kind, lively, modern, tender person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.