Op de juiste temperatuur pizza bakken - italiëplein (2024)

  • Stefan en Elkin
  • 187,083
  • 1
    • Pizza Bakken

Als je de moeite hebt genomen om zelf pizzadeeg te maken, dan is het natuurlijk jammer als je zelfgemaakte pizza niet perfect uit de oven komt. Op de juiste temperatuur pizza bakken is een wetenschap op zich. Met het filmpje en de tips op deze pagina helpen we je graag op weg naar de voor jou Perfecte Pizza.

Temperatuur pizza bakken: is 250, 350 of 450 graden het beste?

Om te beginnen: niet iedere pizza bak je op dezelfde temperatuur. In Italië kom je 3 verschillende pizza’s tegen: de plaatpizza, de Napolitaanse pizza en de “Romeinse stijl”-pizza met de dunne, knapperige bodem.

De Napolitaanse pizza wordt heel kort en heel heet gebakken: ongeveer 90 seconden op circa 450 graden Celsius.

Plaatpizza en ook de Romeinse stijl pizza’s worden vrijwel altijd op een lagere temperatuur gebakken. Meestal is dit ergens tussen de 300 en 350 graden. Dit is om de korst en de bodem mooi knapperig te krijgen. De baktijd is bij deze temperatuur circa 3-4 minuten.

Hoe lager de temperatuur waarop je bakt, hoe langer de pizza in de oven ligt. En hoe meer water er uit het deeg verdampt.

De temperatuur waarop je bakt heeft – samen met jouw deegrecept (zie verderop deze pagina) – heel veel invloed op jouw pizza. Veel meer dan in welke oven jij bakt, zoals we onderzocht hebben in dit filmpje:

Pizza bakken in een electrische keukenoven

Wel belangrijk om te vermelden is dat veel hobbybakkers hun pizza thuis bakken in een ‘gewone’ keukenoven. Niks mis mee, maar het grootste nadeel is dat de meeste keukenovens eigenlijk net niet warm genoeg worden om je pizza echt goed te bakken.

Veel elektrische keukenovens halen zo’n 250 graden als hoogste temperatuur. Je pizza ligt dan al snel 8 tot 10 minuten in de oven. Je krijgt je pizza uiteindelijk wel gaar, maar het deeg kleurt minder snel. En als je houdt van een hele luchtige rand, dan is dat op een lagere temperatuur ook moeilijk om te bereiken.

Er zijn wel keukenovens te vinden met een speciale ‘pizzastand’. Dan gaat de temperatuur tot 280 graden en soms zelfs 300 graden Celsius.

Haalt je oven de 280 tot 300 graden, dan is je pizza in ongeveer 4 tot 5 minuten klaar. Ter vergelijking: in een houtoven bakt de pizza in ongeveer 90 seconden op 400/450 graden.

Trucjes voor pizza bakken in een gewone keukenoven

Er zijn een paar simpele trucjes om met een elektrische keukenoven toch een goede pizza te bakken. Gasovens hebben ongeveer dezelfde eigenschappen als de elektrische keukenovens, dus de volgende tips gelden ook voor de gasovens:

  • Hoe warm jouw oven ook wordt, bak je pizza altijd zo kort en zo heet mogelijk. Gaat je oven tot 260 graden? Zet ‘m dan ook op 260 graden.
  • Wat echt een enorm verschil maakt is een pizzasteen (zie ook ons blogje over pizza bakken op een pizzasteen). Je pizza bakt op steen gewoon krokanter dan op de standaard metalen bakplaat die vaak bij de oven geleverd wordt. Er zijndikke en dunne pizzastenente koop. De dunne stenen van 1 cm dik, warmen redelijk snel op en geven een primaresultaat. De dikkere stenen (2-3 cm dik)warmen langzamer op, maar houden de warmte ook langer vast. Dat is met name handig als je meerdere pizza’s (snel) achter elkaar wilt bakken. Een dikkere steen zal ook minder snel breken.
  • Tegenwoordig zijn er ook pizzastenen van staal – de pizza steel – te krijgen. We hebben ook een leuk blohje gemaakt over het verschil tussen bakken op steen en op staal.
  • Een pizzasteen of pizza steel kan je eventueel onder de grill versneld opwarmen. Leg de steen in dat geval maximaal zo’n 20 centimeter van de grill af. Tegen de tijd dat je pizza gaat bakken zet je de grill weer uit (anders verbrandt de bovenkant van je pizza sneller dan dat de bodem van je pizza klaar is).
  • Als je een pizzasteen gebruikt, leg er dan niet ook nog bakpapier op. Door het bakpapier kan het vocht uit je deeg minder goed verdampen. En de bedoeling van de pizzasteen is nou juist een mooie krokante bodem…
  • Boven- en onderwarmte werkt prima als je een gewone oven gebruikt. Als je de hete-luchtstand gebruikt, zorg dan dat de ventilator uit staat als je de pizza in de oven gaat leggen. Anders verlies je veel warmte.

Pizza bakken in een elektrische pizzaoven

En er zijn ook speciale elektrische pizzaovens te krijgen die met gemak hogere temperaturen tot wel 500 graden halen. Deze ovens werken gewoon op 220 volt. Het voordeel van een elektrische pizzaoven is dat je deze heel makkelijk kan instellen qua temperatuur. Vaak kan je de temperatuur van de bakvloer apart instellen van de boventemperatuur. Hier kan je wat mee spelen en variëren om het voor jou perfecte resultaat te bereiken.

Hoeveelheid water in je deeg in relatie tot de temperatuur in je oven

Behalve jouw oven, heeft ook jouw deegrecept heel veel invloed op jouw uiteindelijke pizza. De hoeveelheid water in je deeg (de hydratatie) en de temperatuur in jouw oven waarop je jouw pizza bakt, hebben namelijk iets met elkaar te maken.

Als je kijkt naar het officiële Napolitaanse recept voor pizzadeeg, dan zie je dat er 1 liter water gebruikt wordt op 1,7 tot 1,8 kilogram bloem. De hydratatie is dan 58%.

Omdat Napolitaanse pizza heel kort in een hete houtoven wordt gebakken, verdampt er tijdens het bakken minder vocht dan wanneer je pizza langer bakt op een lagere temperatuur. Vergelijk het maar met jouw elektrische oven. Als je die op 280 graden zet, dan duurthet ongeveer 5 minuten voor je pizza klaar is.Dat is flink langer dan de 90 seconden die een Napolitaanse pizza in de houtoven ligt.

Als je het idee hebt dat jouw deeg wat ‘stug’ is als je pizza uit de oven komt, dan zou je de volgende keer eens kunnen proberen om wat meer water toe te voegen aan je receptuur. Als je in een elektrische oven bakt, dan kan je rustig werken met een hydratatie van 65-70%. Ook daar wordt je pizza weer lekkerder van.

Deze pagina is oorspronkelijk gepubliceerd in 2017 en voor het laatst bijgewerkt op 4 december 2023.

Op de juiste temperatuur pizza bakken - italiëplein (2024)

FAQs

Wat is de beste temperatuur om pizza te bakken? ›

Dat wil zeggen bij een temperatuur van ongeveer 225 graden. Het is daarbij ook belangrijk dat je de juiste stand van de oven kiest. Denk dan eraan om het verwarmingselement onderin tezamen met de hete lucht stand aan te zetten. De hitte vanaf de onderkant zorgt dat de Pizza een bodem krijgt die krokant is.

Hoe lang moet een pizza in de oven op 180 graden? ›

Diepvriespizza's zijn meestal gaar nadat ze tussen de 10 en 15 minuten in de oven hebben gebakken. Het exacte aantal minuten staat hierbij op de verpakking aangegeven, net als de temperatuur waarop je de pizza het beste kunt bakken.

Hoeveel graden zelfgemaakte pizza bakken? ›

Bak ze op een zo hoog mogelijke temperatuur. Helaas halen huishoudovens vaak maar 250°C. 300°C of meer is ideaal. Het gebruik van een hete pizzasteen kan alvast helpen.

Hoe hoog temperatuur pizzaoven? ›

Zoals hierboven al gemeld kan je in een pizzaoven een hoge temperatuur creëren. De beste temperatuur om een Romeinse pizza te bakken is tussen de 300 en 350 graden. Met deze temperatuur wordt de pizza lekker knapperig. Een echte Napolitaanse pizza wordt zelfs op een temperatuur van 500 graden gebakken.

Hoe krijg ik mijn pizza krokant? ›

Bak 10-12 minuten in een voorverwarmde oven op 230 graden (hetelucht 210 graden), tot de korst mooi lichtbruin en krokant is geworden (bak korter als je van een zachtere korst houdt, langer als je van extra krokant houdt).

Wat is beter voor pizza hetelucht of boven en onderwarmte? ›

Door het bakpapier kan het vocht uit je deeg minder goed verdampen. En de bedoeling van de pizzasteen is nou juist een mooie krokante bodem… Boven- en onderwarmte werkt prima als je een gewone oven gebruikt. Als je de hete-luchtstand gebruikt, zorg dan dat de ventilator uit staat als je de pizza in de oven gaat leggen.

Welke oven stand voor pizza? ›

Pizzastand. De pizzastand combineert onderwarmte met de ventilator. Hierdoor wordt de bodem van de pizza goed verwarmd en wordt deze lekker krokant. Voor het bakken van een pizza is met name de onderwarmte belangrijk zodat de bodem goed gebakken wordt zonder dat de bovenkant van de pizza verbrandt.

Hoe pizza bakken in heteluchtoven? ›

Tips voor de perfecte pizza in de heteluchtoven

Zet de heteluchtoven op de juiste temperatuur, namelijk 220°C. Bak de pizza niet te lang (of te kort) en houd het bij 10 tot 11 minuten. Leg je pizza niet op bakpapier. Deze houdt namelijk vocht tegen, waardoor het vocht in je pizzadeeg niet makkelijk kan verdampen.

Kun je pizza bakken op bakpapier? ›

Wel of geen bakpapier op een pizzasteen? Bakpapier is niet gemaakt om warmte vast te houden, maar om vocht tegen te houden. En dit is precies waarom je bakpapier beter niet kan gebruiken bij het bakken van pizza. Als je je pizzadeeg op een stuk bakpapier legt kan het vocht in het deeg niet makkelijk verdampen.

Waar leg je pizza in de oven? ›

Een pizzasteen is essentieel bij het pizza bakken. Een pizzasteen is eigenlijk meer een tegel dan een steen. Je legt hem in je oven of BBQ en bakt de pizza rechtstreeks op de pizzasteen. Een houtoven is meestal al voorzien van een stenen vloer.

Hoe bak je een pizza op een Pizzasteen? ›

Het gebruik van een pizzasteen kan helpen. Laat de oven zo heet mogelijk worden, en laat de pizzasteen of bakplaat mee voorverwarmen in de oven. De steen slaat de hitte op en je bodem wordt onmiddellijk gebakken. Je kunt vijf minuten voor je pizza de oven ingaat ook de grill aanzetten.

Wat strooi je op een Pizzasteen? ›

Strooi wat bloem of maïzena op de pizzasteen om er voor te zorgen dat de pizza niet direct vastplakt. Let op met de bloem; dit is brandbaar! Vervolgens is binnen enkele minuten je pizza klaar, heerlijk vers en met een krokante bodem!

Hoe heet moet je een pizza bakken? ›

Lekker! Voordat je begint met bakken, is het handig om te weten welke temperatuur je oven moet zijn voor elk specifiek gerecht. Natuurlijk is er hier geen goed of fout, eigenlijk heeft iedereen hierbij zijn eigen voorkeur. Over het algemeen worden pizza's afgebakken bij een temperatuur tussen de 300 en 350 graden.

Hoe lang moet een pizza in de steenoven? ›

Bij een temperatuur van 300-350°C zal de pizza tussen de 50 en 60 seconden gaar zijn. Is uw oven warmer bijvoorbeeld zo'n 500°C dan zal dit binnen 20-30 seconden gaar zijn. Onthoudt wel dat dit allemaal adviezen zijn en dat er eigenlijk geen goed of fout is tijdens het bakken van een pizza.

Hoe lang moet je de oven voorverwarmen voor een pizza? ›

Wij adviseren om de oven altijd voor te verwarmen bij pizza's. Hoe lang je moet voorverwarmen is afhankelijk van jouw oven. Dit kan tussen de 10 en 20 minuten duren.

Hoe warm moet pizzadeeg zijn? ›

Bij pizzadeeg maken is de juiste temperatuur superbelangrijk

Is het koud, dan werkt de gist minder goed. Maar ook als het te warm is, werkt de gist niet optimaal. Gist werkt het beste als je deeg een temperatuur heeft van 23 tot 28 graden (Celsius).

Welke ovenfunctie pizza? ›

Pizza functie (hetelucht-circulatie)

De warmte van het onder- en bovenelement wordt gecirculeerd door de ventilator. Hierdoor ontstaat een gelijkmatige hitteverdeling. Geschikt voor gelijktijdig bakken op meerder niveau's. Gerechten: ovenschotels, taarten, koekjes, pizza.

Hoeveel graden kamado voor pizza? ›

De temperatuur hangt af van de dikte van je pizza. Wanneer je een dunne bodem hebt met daarbij ingrediënten die voorgegaard zijn, is een temperatuur tussen de 250 en 300 graden geschikt. Wanneer je een dikkere bodem hebt, zoals bij een Big American pizza, bak deze dan af op een temperatuur van 200 tot 250 graden.

Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Horacio Brakus JD

Last Updated:

Views: 5661

Rating: 4 / 5 (51 voted)

Reviews: 90% of readers found this page helpful

Author information

Name: Horacio Brakus JD

Birthday: 1999-08-21

Address: Apt. 524 43384 Minnie Prairie, South Edda, MA 62804

Phone: +5931039998219

Job: Sales Strategist

Hobby: Sculling, Kitesurfing, Orienteering, Painting, Computer programming, Creative writing, Scuba diving

Introduction: My name is Horacio Brakus JD, I am a lively, splendid, jolly, vivacious, vast, cheerful, agreeable person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.