Het atoomnummer van een element bepalen: 10 stappen (met afbeeldingen) - wikiHow (2024)

',$(a).appendTo("#quiz_small_affiliate_placeholder"),$(a).insertBefore(".youmightalsolike"),a='

').insertBefore("#newsletter_block_main"),G=new IntersectionObserver(function(a,b){a.forEach(function(a){Ha(a.target,a.isIntersecting)})},{rootMargin:"0px 0px 0px 0px"}),Ga(!0),b=document.getElementsByClassName("scrolltomarker"),a=0;a

q.length||(a=q[0],a.actionrefresh&&(a.adElement.style.height="600px",a.refresh()))}}}();WH.ads.init();
  • Categorieën
  • Wetenschap en techniek
  • Scheikunde

Pdf downloaden

Over de auteur

Bronnen

Pdf downloaden

In dit artikel:

Het atoomnummer vinden

Gerelateerde informatie vinden

Tips en waarschuwingen

Gerelateerde artikelen

Bronnen

Het atoomnummer van een element is het aantal protonen in de nucleus van één enkel atoom van dat element. Het atoomnummer van een element of isotoop verandert niet, dus kun je het atoomnummer gebruiken voor het berekenen van andere karakteristieken van een element of isotoop, zoals het aantal neutronen.

  1. 1

    Zoek een kopie van het periodiek systeem. Je kunt er hier een vinden als je er geen bij de hand hebt. Elk element heeft een ander atoomnummer, dus er zijn geen snelle en gemakkelijke methodes toepasbaar. Je zal óf een kopie van het periodiek systeem moeten vinden, óf er één uit het hoofd moeten leren.

    • In de meeste scheikundeboeken staat er een periodiek systeem geprint op de binnenzijde van de kaft.
  2. 2

    Zoek het element dat je aan het bestuderen bent. In de meeste periodieke systemen staan de volledige namen van de diverse elementen, en ook hun scheikundige symbolen (zoals Hg voor kwik). Als je moeite hebt met het vinden van het element moet je online zoeken naar ‘scheikundig symbool’, gevolgd door de naam van het element.

  3. 3

    Zoek het atoomnummer. Het atoomnummer staat meestal in de linker- of rechterbovenhoek van het vakje waar het element in staat, maar het kan ook ergens anders in het vakje staan. Het atoomnummer is altijd een geheel getal.

    • Als het een kommagetal is kijk je waarschijnlijk naar de atoommassa.
  4. 4

    Verifieer aan de hand van naburige elementen. Het periodiek systeem is gerangschikt naar atoomnummer. Als het atoomnummer van je element ‘33’ is, dan zou het element aan de linkerkant ‘32’ moeten zijn en het element aan de rechterkant ‘34’. Als deze volgorde klopt heb je het atoomnummer absoluut gevonden.

    • Het kan zijn dat er een lege ruimte is na de elementen 56 (barium) en 88 (radium). Er is niet daadwerkelijk een ruimte; de elementen met de atoomnummers die daar horen staan in twee rijen onder de rest van het systeem. De enige reden waarom ze zo van elkaar zijn gescheiden is om het periodiek systeem minder breed te maken.
  5. 5

    Begrijp wat het atoomnummer is. Er is een simpele definitie voor het atoomnummer van een element: het aantal protonen in één atoom van dat element.[1] Dit is de fundamentele definitie van een element. Het aantal protonen bepaalt de totale elektrische lading van de nucleus, wat bepaalt hoeveel elektronen een atoom kan hebben. Omdat elektronen verantwoordelijk zijn voor bijna alle chemische reacties is het atoomnummer indirect bepalend voor bijna alle fysieke en chemische eigenschappen van een element.

    • Om het anders te zeggen, elk atoom met acht protonen is een zuurstofatoom. Twee zuurstofatomen kunnen een verschillend aantal neutronen hebben of (als één een ion is) een verschillend aantal elektronen, maar ze zullen allebei altijd acht protonen hebben.

    Advertentie

Deel 2

Deel 2 van 2:

Gerelateerde informatie vinden

Pdf downloaden

  1. 1

    Het atoomgewicht vinden. Het atoomgewicht staat meestal gedrukt onder de naam van het element in kwestie in het periodiek systeem en is meestal op twee of drie decimalen nauwkeurig berekend. Dit is de gemiddelde massa van één atoom van het element, zo aangepast dat het overeenkomt met wat je waarschijnlijk in de natuur tegenkomt. Dit getal is in ‘atomaire massa-eenheden’ (AMU (van het Engelse ‘atomic mass unit’)).

    • Sommige wetenschappers gebruiken de term ‘relatieve atoommassa’ in plaats van ‘atoomgewicht’.[2]
  2. 2

    Begrijp wat de atoommassa is. Atoommassa is een concept dat erg lijkt op dat van atoomgewicht. Het enige verschil is dat je het hebt over een specifiek atoom in plaats van het gemiddelde van een proefmonster.[3] Een gram ijzer bevat een heleboel atomen met massa’s die licht van elkaar verschillen, daarom zoek je het ‘relatieve gewicht’ om het gemiddelde te vinden. Als je alleen geïnteresseerd bent in één specifiek ijzeratoom maakt jou het gemiddelde niets uit—je bent alleen geïnteresseerd in de exacte massa van dat specifieke atoom.

    • In de praktijk is de atoommassa meestal al gegeven bij scheikundevraagstukken die gaan over maar één atoom. Begrijp dit concept zodat je niet wordt verrast als het verschilt van het atoomgewicht.
  3. 3

    Rond af naar massagetal. Het massagetal is het totale aantal protonen plus neutronen in één atoom van een element. Je kunt dit getal gemakkelijk vinden: neem gewoon het atoomgewicht dat in het periodiek systeem wordt gegeven en rond af naar het dichtstbijzijnde gehele getal.[4]

    • Dit werkt omdat neutronen en protonen allebei om en nabij de 1 AMU zijn en elektronen bijna 0 AMU. Voor het atoomgewicht worden precieze metingen gebruikt om het kommagetal te verkrijgen, maar wij zijn alleen geïnteresseerd in de gehele getallen die ons vertellen wat het aantal protonen en neutronen is.
    • Vergeet niet dat als je het atoomgewicht gebruikt, je een gemiddelde krijgt voor een typisch monster. Een broommonster heeft een massagetal van ongeveer 80, maar zoals blijkt heeft één enkel broomatoom bijna altijd een massagetal van 79 of 81.[5]
  4. 4

    Bereken het aantal neutronen. Je weet nu dat het atoomnummer = aantal protonen, en dat het massagetal = aantal protonen + aantal neutronen. Om te weten te komen hoeveel neutronen er in een element zitten moet je het atoomnummer aftrekken van het massagetal. Hier zijn een paar voorbeelden:

    • Eén enkel heliumatoom (He) heeft een massagetal van 4 en een atoomnummer van 2. Daarom moet het 4 - 2 = 2 neutronen hebben.
    • Een zilvermonster (Ag) heeft een massagetal van ongeveer 108 (volgens het periodiek systeem) en een atoomnummer van 47. Gemiddeld genomen heeft elk zilveratoom in het monster 108 - 47 = 61 neutronen.
  5. 5

    Begrijp wat isotopen zijn. Een isotoop is een specifieke vorm van een element met een bepaald aantal neutronen. Als er in een scheikundevraagstuk wordt gesproken over ‘boor-10’ of ‘10B,’ hebben ze het over het element boor met een massagetal van 10.[6] Gebruik dit massagetal in plaats van de waarde voor ‘typisch’ boor.

    • Isotopen hebben niet een ander atoomnummer. Elk isotoop van een element heeft hetzelfde aantal protonen.

    Advertentie

Tips

  • Sommige zwaardere elementen hebben een atoomgewicht dat tussen parentheses of haakjes staat. Dit betekent dat het atoomgewicht de exacte massa is van het meest stabiele isotoop, in plaats van het gemiddelde van meerdere isotopen.[7] (Dit heeft geen effect op het atoomnummer van het element.)

Advertentie

Gerelateerde artikelen

Het aantal neutronen, protonen en elektronen bepalenHet oxidatiegetal van een stof berekenen
Het aantal valentie elektronen bepalenBuskruit makenOlifantentandpasta makenZout en water scheidenGekleurd vuur makenMessing er ouder uit laten zienZoutkristallen makenAluminium anodiserenThermiet makenDe pH van water verlagenMolaire massa berekenenZelf een batterij maken

Advertentie

Over dit artikel

wikiHow is een wiki, wat inhoudt dat veel van onze artikelen meerdere auteurs hebben. Meerdere gebruikers van wikiHow hebben vrijwillig aan dit artikel bijgedragen. Dit artikel is 3.874 keer bekeken.

Categorieën: Scheikunde

In andere talen

Engels

Spaans

Russisch

Chinees

Frans

Indonesisch

Arabisch

Thai

Koreaans

  • Afdrukken

Deze pagina is 3.874 keer bekeken.

Was dit artikel nuttig?

Advertentie

Cookies maken wikiHow beter. Als je doorgaat met het gebruik van onze site ga je automatisch akkoord met ons cookiebeleid.

Gerelateerde artikelen

Het aantal neutronen, protonen en elektronen bepalenHet oxidatiegetal van een stof berekenenHet aantal valentie elektronen bepalenBuskruit maken

Het atoomnummer van een element bepalen: 10 stappen (met afbeeldingen) - wikiHow (33)

Meld je aan voor de gratis nieuwsbrief van wikiHow!

Je vindt dan elke week handige handleidingen in je inbox.

Meld me aan!

Volg ons


Het atoomnummer van een element bepalen: 10 stappen (met afbeeldingen) - wikiHow (2024)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Errol Quitzon

Last Updated:

Views: 5859

Rating: 4.9 / 5 (59 voted)

Reviews: 90% of readers found this page helpful

Author information

Name: Errol Quitzon

Birthday: 1993-04-02

Address: 70604 Haley Lane, Port Weldonside, TN 99233-0942

Phone: +9665282866296

Job: Product Retail Agent

Hobby: Computer programming, Horseback riding, Hooping, Dance, Ice skating, Backpacking, Rafting

Introduction: My name is Errol Quitzon, I am a fair, cute, fancy, clean, attractive, sparkling, kind person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.